SportYoga

Alles wat je wilt weten over Hot Yoga

posted by Jessica - Eat.Run.Love. 19 februari 2016 0 comments
Alles wat je wilt weten over Hot Yoga

Hot Yoga vind ik persoonlijk net wat uitdagender dan normale yoga door de warme ruimte, maar ook prettiger voor mijn spieren. Na Hot Yoga heb ik altijd een ultiem soepel en gestretcht lichaam. Ik krijg er regelmatig vragen over en merk dat veel mensen het spannend vinden. Het is een uitdagende en goede manier om je spieren een stretch te geven en geeft daarnaast een voldaan en rustgevend gevoel. Eigenlijk moet je het gewoon een keer zelf ervaren! Ik ben ooit begonnen met Bikram Yoga, maar nu al een tijdje overgestapt naar Hot Yoga (als ik een les bij een school volg). Het verschil is als volgt. Bikram Yoga is in een zaal van 40 graden met een normale verwarming, terwijl Hot Yoga in een zaal van 35 graden is met infrarood panelen. Bikram Yoga is een vaste serie houdingen, terwijl Hot Yoga gebaseerd is op Vinyasa. Tot zover de verschillen, waar let je op als je naar Hot Yoga gaat? Met onderstaande tips weet ik zeker dat ik je een keer kan overtuigen om het te proberen.

Kom op tijd

Niets is vervelender dan gehaast de yogaschool binnen komen, je jas uit te trekken en gehaast aan de les te beginnen. Zorg dat je minimaal 5 minuten eerder bent zodat je even rustig op adem kunt komen en kunt wennen aan de warme ruimte. Is het je allereerste keer? Zorg dan dat je er zo’n kwartier van tevoren bent, meestal moet je een intake formulier invullen of wil de docent graag weten of je blessures hebt waar rekening mee gehouden moet worden.

Ook met spierpijn en een blessure kun je naar Hot Yoga gaan

Door de hoge temperaturen wordt de bloedcirculatie op gang gebracht, dit betekent dat wanneer je in een vinyasa flow zit, je bloed sneller door je lichaam wordt geduwd. Dit is gunstig wanneer je een blessure hebt of spierpijn omdat afvalstoffen hiermee worden afgevoerd. Ook zorgt de warmte ervoor dat je je spieren meer kunt oprekken en spierpijn verzacht. Wanneer je een blessure hebt, geef dit dan zeker even aan bij de docent zodat ze hier rekening mee kunnen houden.

Draag weinig kleding

In het begin vind je het misschien een beetje ongemakkelijk, maar het is echt het fijnste om alleen een (korte) tight en sporttop te dragen. Dit zorgt ervoor dat je goed kunt zweten en vocht kunt kwijtraken. Teveel kleding zorgt er alleen maar voor dat het tegen je lichaam gaat plakken en dat is niet lekker. Wanneer je toch een lange top wilt dragen, draag dan een strakke top.

Alles wat je wilt weten over Hot Yoga

Drink ruim voldoende water

Omdat je sowieso heel veel gaat zweten is het belangrijk om je vochtpeil op het goede niveau te brengen voor je start. Drink ongeveer een uur van tevoren minimaal een liter water. Probeer tijdens de les zo min mogelijk te drinken, maar vul de vocht tekorten daarna weer goed aan. Zorg ook dat je – net als met andere sporten – niet met een volle maag gaat yoga’en. Eet eventueel iets kleins om duizeligheid te voorkomen, maar houdt het daarbij.

Ga even zitten als je wilt

Het is echt niet erg om even te gaan zitten als je licht in je hoofd wordt. De lessen zijn behoorlijk pittig en afhankelijk van hoe je je voelt, kun je je soms duizelig voelen. Dat overkomt de beste yogi. Soms is het fijn om tussendoor even de “Childs Pose” aan te nemen, wanneer je hier behoefte aan hebt, doe dat dan ook.

Het is niet zweverig

Veel mensen hebben een zweverig beeld bij Yoga, maar dat is het echt allang niet meer. Yoga is gewoon een volwaardige workout – ik zie dat steeds meer mensen het doen als aanvulling op krachttraining, hardlopen of crossfit – met als groot voordeel dat je ook nog eens een heerlijk uitgeruste geest krijgt. Sommige yogalessen bevatten wat “om’s” (een mantra dat aan het begin of einde van de les wordt gedaan als een heilige uitroep), maar dat is per yogales verschillend.

Een laatste tip, plan niet direct na de les een belangrijke afspraak. Je zult merken dat je nog een tijdje blijft nastomen, helemaal niet erg als je even thee gaat drinken met een vriendin maar als je een zakelijke afspraak hebt, is het misschien niet zo prettig.

 Zijn jullie overtuigd om een keer Hot Yoga te proberen? 

Alles wat je wilt weten over Hot Yoga

Bron foto’s: Sumits Hot Yoga

Lees ook:
Yoga voor mentale gezondheid
10 belangrijkste poses voor beginnende yogi’s 
Yoga voor hardlopers 

Misschien vind je deze artikelen ook leuk

Leave a Comment