SportWorkout

Alle ins en outs rondom de kettlebell

posted by Jessica - Eat.Run.Love. 3 maart 2015 9 Comments
kettlebell gebruike

In een ver verleden heb ik wel eens kort iets over een kettlebell geschreven, maar ik heb er nooit echt uitgebreid aandacht aan besteed terwijl het momenteel wel één van mijn favoriete trainingsmaatjes is. Daar moest dus verandering in komen en vandaag vertel ik alles over de ins en outs rondom een kettlebell. Een workout volgt natuurlijk ook nog!

Trainen met een kettlebell

Ik denk dat jullie allemaal wel eens een kettlebell hebben gezien, een kogel met een handvat, verkrijgbaar in diverse gewichten. De kettlebell heeft een verleden bij Russische militairen, die deze in hun training gebruikten. Het idee is dat je de kettlebell toevoegt aan bestaande basisoefeningen om weerstand te creëren. Het trainen met een kettlebell zorgt ervoor dat je hartslag snel omhoog gaat en je spieren aan het werk zet. Vooral de core wordt goed gebruikt doordat de kettlebell je licht uit balans brengt en je je core moet aanspannen. Dit alles zorgt ervoor dat je bij het gebruik van een kettlebell in een training, snel en goed resultaat ziet. En het mooiste van alles is dat een kettlebell training nooit langer dan een half uurtje hoeft te duren en bovendien een fullbody workout is door het combineren van kracht en conditie.

Wel is het belangrijk dat je de oefeningen goed uitvoert om blessures te voorkomen. Om de oefeningen onder de knie te krijgen kun je het beste een trainer vragen of filmpjes bekijken.

Veel gemaakte fouten bij een kettlebell training

Te licht gewicht
Het is echt heel belangrijk om het juiste gewicht te gebruiken, met een te licht gewicht activeer je je spieren niet en is de training min of meer zinloos. Bij de Action liggen momenteel kettlebells van 2 en 4 kg, deze kun je echt beter laten liggen indien je je benen, billen en core wilt trainen. Voor de meest bekende oefening – kettlebell swing – is een gewicht van 8-10kg echt een goed startgewicht. Je kunt beter het idee hebben dat het gewicht iets te zwaar is, dan te licht. Ik train momenteel zelf met 8kg voor mijn bovenlichaam en armen en met 12kg voor oefeningen die meer op de benen zijn gericht. De 12kg wordt al bijna te licht voor een aantal oefeningen dus ik hoop binnenkort over te stappen naar 16kg.

Teveel herhalingen
In het verlengde van bovenstaande, het idee van een kettlebell oefening is, is dat hij zwaar is en je dus snel moe bent. Dit betekent dat je weinig herhalingen hoeft te doen om een effectieve training te hebben. Ik houd zelf een gewicht aan waarbij ik zo’n 8-12 herhalingen kan doen, maar als je net start met het trainen met een kettlebell kun je 5 herhalingen aanhouden. Een te licht gewicht zorgt ervoor dat je veel herhalingen gaat doen (de spieren worden niet effectief aan het werk gezet) en gaat ‘zwaaien’ met de kettlebell waardoor de kans op blessures weer groter is.

kettlebell gebruiken

Je armen doen het werk
Veel kettlebell oefeningen zijn bedoeld om het hele lichaam aan het werk te zetten, waarbij je vooral ook je billen, benen en core gebruikt. Maar bij een kettlebell swing bijvoorbeeld gebruik je ook je armen waardoor het verleidelijk is om je armen al het zware werk te laten doen. Probeer hier goed op te letten zodat de oefeningen zijn effect hebben zoals bedoeld.

Te hard van stapel
Grote kans dat je oefeningen voorbij ziet komen waarvan je denkt, wat is dit? Zorg dat je eerst de basis oefeningen zoals Kettlebell Swing, Deadlift, Front Squat en Clean press onder de knie hebt voordat je naar de meer geavanceerde oefeningen gaat. Zoals ik al eerder even noemde, als je de oefeningen niet goed uitvoert, ligt een blessure op de loer en dat willen we niet hebben!

Kettlebell kopen

Ben je net als ik enthousiast geworden van de kettlebell, dan is de volgende stap het aanschaffen ervan. Ik vind het ideaal om thuis te trainen met een kettlebell, maar je kunt natuurlijk ook gewoon in de sportschool een kettlebell pakken. Voordeel daarvan is dat er waarschijnlijk meerdere gewichten aanwezig zijn en je dus een beetje kunt testen wat voor jou het juiste gewicht is (pak liever iets te zwaar dan te licht!). Wil je net als ik kettlebells voor thuis aanschaffen, bedenk dan hoe vaak je hem gaat gebruiken. Je hebt namelijk nogal kwaliteitsverschil, ik ben zelf met instapmodellen begonnen, maar merk toch dat de real deal een stuk fijner is!

Mijn allereerste kettlebell was een 10kg kettlebell van kunstof. De heeft een vinyl buitenkant en een cement binnenkant. Echt heel erg prima om mee te beginnen, maar deze worden zodra het gewicht toeneemt al snel best groot. Ook het handvat is redelijk dik, dus als je kleine handen hebt minder handig. Wanneer je iets meer geld uitgeeft kun je een kettlebell van van gietijzer kopen. Dit materiaal is een stuk zwaarder waardoor de kettlebells kleiner blijven en daardoor een stuk handzamer zijn. Nu ik merk dat ik vaker train met een kettlebell, ga ik toch liever voor iets meer kwaliteit. Bij Helisports hebben ze betaalbare, gietijzeren kettlebells vanaf 4kg. Mocht je net gaan trainen met een kettlebell schaf dan een 4kg en 8kg aan, waarbij je de 8kg voor je grote spiergroepen gebruikt.

ketllebell kopen

Misschien vind je deze artikelen ook leuk

9 Comments

Avatar
Maya 19 september 2016 at 13:43

Hoi Jessica,
Eerst adviseer je om de kettlebells van 2 en 4 kg te laten liggen terwijl je later adviseert met 4 kg en 8 kg te beginnen. Nou weet ik eigenlijk niet meer of ik nu met 4 of met 8 kg moet beginnen.
Ik ben een vrouw van 52, ik zwem en loop al wel jaren hard maar begin nog maar net met krachttraining. Ik wil de kettlebell thuis in de kamer gaan gebruiken. Ik heb geen idee welke te kopen. Bedoel je met kunststof Neoprene? Als ik op de website van Helisports kijk zien de kettlebells van Neoprene er niet niet groter uit dan die van gietijzer. Ik dacht dat die van Neoprene misschien wat gebruiksvriendelijker zijn in de woonkamer. Maar eerlijk gezegd heb ik geen idee.
vrgr Maya

Reply
Jessica - Eat.Run.Love.
Jessica - Eat.Run.Love. 19 september 2016 at 15:30

Hi Maya,

Ik snap dat dit idd wat verwarring oplevert…Het hangt een beetje af van het soort oefeningen dat je wilt gaan doen met de kettlebell. Als je gewend bent om sporten zou ik starten met een gewicht van 8kg. Waarschijnlijk merk je al snel dat je daarna over kunt stappen naar 12 kg!

De neopreen kettlebells van Helisport zijn prima, deze hebben een gietijzeren kern en zijn idd wat gebruiksvriendelijker als je ze binnenshuis wilt gebruiken. De kettlebells die ik niet zou aanraden zijn de kunstof kettlebells die je bij winkels als Action vindt, deze hebben namelijk een groter formaat.

Succes!

Reply
Avatar
Maya 19 september 2016 at 17:18

Okay, duidelijk, bedankt voor je reactie. vrgr Maya

Reply
Voordelen van kettlebell training - Eat.Run.Love. 17 maart 2016 at 07:00

[…] niet zo goed weten wat en hoe ze er mee trainen. Al eerder heb ik een artikel geschreven over de ins en outs van de kettlebell, daar schrijf ik met name over waar je op moet letten als je met een kettlebell traint. Maar […]

Reply
Kettlebell workout met video - Eat.Run.Love. 22 maart 2015 at 10:09

[…] workout inclusief video voor jullie. Deze stond al op de planning nadat ik had geschreven over de ins en outs rondom de kettlebell, maar ik was niet tevreden met de video die ik had gemaakt. Ik twijfelde over de locatie en het […]

Reply
Blogrondje #3 - Run Magazine 6 maart 2015 at 10:53

[…] blessures. Dit kun je doen met bodyweight oefeningen, maar je kunt ook gewichten gebruiken. Op Eat.Run.Love behandelt Jessica alle ins en outs rondom de […]

Reply
Avatar
Anne 3 maart 2015 at 20:25

Sinds een aantal maanden aan het trainen met de kettlebell, ik gebruik hem naast mijn wekelijkse hardlooprondjes en ben helemaal enthousiast!!
Heb een gymstick bij bol.com gekocht!

Reply
Avatar
Cindy 3 maart 2015 at 16:04

*gaat kettlebell van Action weggooien die al een jaar nog in verpakking ergens in huis ligt* Fijne tips, ik moet toch maar een échte eens gaan aanschaffen. In de sportschool deed ik vaak workouts met een kettlebell van 8kg, zwaar maar wel heel effectief!

Reply
Avatar
Eline 3 maart 2015 at 10:14

Ik heb een kettlebell van 10 kilo die ik heel vaak gebruik in mijn thuis workouts, ideaal!

Reply

Leave a Comment