DinerReceptenSoep

Aardappel-preisoep met mosterd

posted by Jessica - Eat.Run.Love. 27 oktober 2016 1 Comment
aardappel prei soep

Weten jullie nog dat ik een ode aan de aardappel schreef? Deze blog werd meerdere keren op Twitter gedeeld en zo werd ik benaderd door Leo de Kock, aardappelspecialist in Nederland. Zo leuk! Zij zijn continue bezig om de aardappel in positief daglicht te stellen en omdat ze mijn blog zo leuk vonden, stuurden ze een leuk pakket met aardappelen op. Waaronder ook de carisma aardappel. Veel mensen vermijden aardappelen liever omdat ze bekend staan als dikmakers en zogenaamde snelle koolhydraten bevatten. De Carisma aardappel bevat juist een keten van langzame koolhydraten. Dit is per toeval ontdekt aangezien het een combinatie van diverse aardappelrassen is en dat heeft voor een hele bijzondere aardappel gezorgd. Hij bevat minder calorie├źn en koolhydraten versus de gemiddelde aardappelen (67 cal – 14,3 gr KH vs 88 cal – 19 gr KH). De perfecte aardappel voor een bewust eetpatroon dus! Ik had direct zin om ermee aan de slag te gaan en omdat het weer kouder is en echt weer voor maaltijdsoepen, maakte ik een aardappel-preisoep met mosterd. Een groot succes!

Aardappel-preisoep met mosterd, 4 personen:
  • 500 gram prei (ca 3 preien)
  • 500 gram Carisma aardappels
  • 2 tenen knoflook
  • 1 laurierblaadje
  • 2 groentebouillonblokjes
  • 125 ml light kookroom
  • 25 gram grove mosterd
  • 125 gram gerookte spekjes

Snijd de prei grof en was deze goed, gooi in de pan (kan zonder olie) en zet het vuur aan. Schil de aardappelen en snijd ook deze in grote stukken. Doe ook bij de prei, samen met de tenen knoflook. Laat heel kort even bakken en voeg dan 1 liter kokend water, 2 bouillonblokjes en de laurier toe. Breng aan de kook en laat een half uur zachtjes koken.

Bak ondertussen de spekjes uit tot deze knapperig zijn.

Pureer de soep – neem hier zeker 10 minuten de tijd voor om preisliertjes te voorkomen – en roer de de kookroom en mosterd er door. Proef even en voeg eventueel naar wens nog wat extra mosterd toe (vond ik niet nodig!). Serveer de soep met de spekjes en versgebakken brood.

Eet smakelijk!

Voedingswaarde per persoon: 275 calorie├źn
11,9 gram eiwit – 26,5 gram koolhydraten – 12 gram vet

aardappel prei soep

Misschien vind je deze artikelen ook leuk

1 Comment

Eet en sportdagboek #59 - Eat.Run.Love. 31 oktober 2016 at 08:00

[…] en rug rechter – maar het gaat de goede kant op! Als ik thuis kom maken we een flinke pan aardappel-preisoep met mosterd. Heerlijk met een stokbroodje. Na het eten plof ik op de bank en eet ik nog een schaaltje Opimel […]

Reply

Leave a Comment