Lifestyle

10 vragen aan… Tim

posted by Jessica - Eat.Run.Love. 8 augustus 2014 2 Comments
hardloop vragen

Het is weer eens tijd om iemand aan de tand te voelen over hardlopen. Dit keer stelde ik een aantal vragen aan Tim Baks, blogger op www.runners-high.nl en online man bij Runner’s World NL. Tim en ik hebben elkaar eigenlijk via Instagram leren kennen en hij viel mij op doordat hij trailruns doet en binnenkort een ultratrailrun in Frankrijk (van maar liefst 53 km rondom de Mont Blanc). Respect, een echte ervaringsdeskundige op de lange afstand dus. Daar wilde ik meer van weten!

Wanneer ben je begonnen met hardlopen?
Januari 2011, mijn zwager schreef me in voor de Runner’s World Zandvoort Circuit Run. Toen, 15 kilo zwaarder en kampioen bankhangen, werd ik er niet echt blij van. Na de wedstrijd ben ik nooit meer gestopt met lopen. Achteraf gezien is het een game changer geweest. Wat ik nu doe, waar ik nu sta, heb ik allemaal aan deze actie te danken.

Wat is je favoriete afstand?
Heb ik niet echt. Korte afstanden vind ik minder fijn. Tijdens wedstrijden heb ik altijd even de tijd nodig om mijn draai te vinden. Daarom gaat mijn voorkeur uit naar de wat langere afstanden, alles vanaf 16K. Op een vijf of tien kilometer moet je direct aan de bak en is er eigenlijk geen plaats voor fouten. Op bijvoorbeeld een halve marathon kun je mindere stukken nog enigszins compenseren.

Op welk resultaat ben je het meeste trots?
Mijn pr op de marathon die ik vorig jaar oktober liep in Eindhoven. Het was hondenweer, ik denk dat het vijf minuten droog is geweest. Helikopters die de wedstrijd moesten vastleggen konden niet de lucht in vanwege de omstandigheden. Ik daarentegen ging als een trein en finishte in 3:09:55, bijna 30 minuten onder mijn toenmalige pr.

Wanneer loop je het liefste hard?
Zo vroeg mogelijk, wanneer iedereen nog slaapt. Een stad die nog wakker moet worden, het heeft iets sereens. Helaas komt het er de laatste tijd niet meer van.

Hoe bereid je je voor op lange duurlopen?
Vanwege een aankomende trail van 53 km in de Alpen loop ik momenteel relatief veel lange duurlopen. Zowel op zaterdag als zondag, gemiddelde trainingsduur rond de drie uur. Veel van de voorbereidingen vinden de dag ervoor plaats. Ik probeer veel water te drinken en natuurlijk goed te eten. Iets meer koolhydraten dan normaal, veel groenten, een stukje vis of (steeds minder vaak) vlees. Daarnaast uitrusten. Beentjes omhoog en proberen minimaal 8 uur te slapen. Dit laatste schiet er wel vaak bij in. Op de dag zelf is het een kwestie van spullen verzamelen, voeding uitkiezen en gaan.

Doe je nog andere sporten naast het hardlopen?
Alles wat ik qua sport doe staat in het teken van hardlopen. Ik zit minimaal een keer in de week in de gym voor krachttraining. En probeer al weken een keer op de mountainbike naar mijn werk te fietsen. Dit laatste wil niet echt opschieten.

Luister je muziek tijdens het hardlopen?
Wel veel gedaan, laatste tijd steeds minder. Recent wel naar een audioboek geluisterd tijdens een lange duurloop; Ventoux van Bert Wagendorp. Dat had ik al een tijdje niet meer gedaan, beviel enorm.

Wat is je favoriete merk hardloopkleding?
Ik heb geen voorkeur voor een merk. Al heb ik recent de sportcollectie van H&M ontdenkt. Goede pasvorm en prijsniveau is zeer acceptabel.

Heb je nog een tip voor mede hardlopers?
Luisteren naar je lichaam! Je trainingsschema is belangrijk, maar niet leidend. Voel je een pijntje opkomen, dan is het beter om die ene intervalsessie of lange duurloop maar even te skippen. Zo af en toe een dagje extra rust is helemaal niet erg.

De hoofdfoto is genomen net na Tim’s finish tijdens de Runner’s World Zandvoort Circuit Run in maart 2014. Credits: Ramiro Ameneiro. 

Dank je wel Tim voor je antwoorden, en natuurlijk heel veel succes met de ultratrailrun!!!

Lijkt het je ook leuk om een aantal vragen voor de blog te beantwoorden? Stuur dan een mailtje naar info@eatrunlove.nl!  

 

Misschien vind je deze artikelen ook leuk

2 Comments

Avatar
Veerle van der Stok 8 augustus 2014 at 11:23

Leuk om te lezen!

Reply
Avatar
Eline 8 augustus 2014 at 10:56

Leuk interview!

Reply

Leave a Comment