Afgelopen dinsdag was de kick off van de running special die ik samen met Jill organiseer. De komende weken gaan we met een groep meiden in 10 trainingen naar de Nike Women’s 10km toe trainen. Ter voorbereiding dacht ik na over mijn drie do’s en don’ts bij het hardlopen, die ik uiteraard ook graag met jullie deel! Interessant voor zowel de beginnende als gevorderde loper.
Laten we maar beginnen met de don’ts, al kun je deze natuurlijk ook heel makkelijk ombuigen naar do’s!
3 don’ts bij het hardlopen
De verkeerde hardloopschoenen dragen
Echt met stip op nummer 1; de verkeerde hardloopschoenen dragen. Ik kan het niet vaak genoeg benadrukken, maar goede hardloopschoenen zijn het aller aller belangrijkste als je lekker wilt trainen. Mocht je niet veel geld te besteden hebben en je moet een keuze maken waar je in gaat investeren dan zou ik willen aanraden om dit in schoenen te doen ondanks dat het heel verleidelijk is om een kek hardloop outfitje te kopen. Mijn twee grootste fouten bij het kopen van schoenen? Te kleine schoenen, gevolg; blauwe teennagels. Schoenen kopen omdat ze er zo leuk uit zien maar niet weten of ze bij mijn voet passen, gevolg; verkeerde steun en last van mijn enkel. Bij o.a. Asics, Nike, Run2Day kun je (gratis) hardloopanalyses laten doen waarna je de juiste schoenen aangemeten krijgt. Zo is mijn favoriete schoen inmiddels by far Asics, al wissel ik af en toe wel eens af om andere schoenen te testen, maar als ik een lange afstand loop pak ik altijd mijn Asics.
Naar anderen kijken
Dit kennen jullie vast; Instagram en Facebook staan vol met de snelste en verste hardlooproutes. Annemerel bijvoorbeeld, die is de laatste tijd zo rete snel, daar kan ik echt jaloers op zijn! Maar ik krijg ook vaak superlieve reacties van lezers dat ze dromen van mijn tempo. Natuurlijk is gezonde jaloezie goed en mag je kijken naar anderen, maar vergeet je vooral je eigen prestatie niet. Want wat jij doet is ook super goed, denk maar eens aan al die mensen die op de bank zaten terwijl jij aan het hardlopen was. Dat doe je toch maar mooi even! Shirley schreef daar een mooie blog over; ze is nu aan het trainen van 0 naar 10km voor de Nike Women’s 10km en heeft een bak aan negatieve reacties over zich heen gekregen. Maar ik vind het tof dat ze luistert naar zichzelf en haar lichaam en dit gewoon doet. De tijd komt later, belangrijkste is dat ze hem nu uitloopt.
Niet voldoende rust nemen
Een klein beetje in het verlengde van bovenstaande, soms lijkt het wel of iedereen dagelijks traint. Nee, dat is niet zo. En al is dat wel zo, dan hoef jij dat niet te doen. Rust nemen is ook trainen. Je lichaam heeft tijd nodig om te herstellen om er vervolgens sterker uit te komen. Voldoende slaap, een dagje trainen overslaan en goed eten horen daar bij. Bij rust nemen hoort overigens ook een run op ‘slakkentempo’, iets langzamer lopen dan je normaal gesproken doet om je lichaam om een andere manier met lopen om te laten gaan. Je hoeft niet elke run sneller of verder te lopen. Soms is het goed om gewoon lekker te sjokken en vogeltjes te kijken.
En dan de 3 do’s!
Een hartslagmeter gebruiken
Sinds ik met een hartslagmeter ben gaan lopen, ben ik mijn lichaam veel beter gaan leren kennen. Ik heb voor mezelf mijn maximale hartslag vastgesteld en probeer drie keer per week hard te lopen, een duurloop op een lage hartslag, een korte tempoloop en een intervaltraining waarbij ik niet op mijn hartslag let, maar voel dat deze heel hoog zit. Leuke vergelijking, de laatste weken loop ik elk weekend hetzelfde rondje op een hartslag van zo’n 145. De eerste keer deed ik over 10km 1.02, de tweede keer 58 minuten en de derde keer 56 minuten. Elke keer dezelfde hartslag dus, maar ik merk dat ik sterker en sneller word! Ik ben verslaafd aan een hartslagmeter, zo leuk om te zien hoe je lichaam reageert.
Kracht, core en interval training
Even onder één noemer omdat ik weet dat veel hardlopers hier niet echt op zitten te wachten, maar ik het momenteel de leukste trainingen vind; met resultaat! Dat een sterke core belangrijk is bij het hardlopen beschreef ik al eens, maar ook van krachttraining van de grotere spiergroepen; denk aan benen en billen; heb je veel profijt. En niet te vergeten; intervaltraining. Wil je sneller worden? Dan is intervaltraining een must!
Inschrijven voor een event en trainen met een doel
Een open deur wellicht, maar echt, het helpt. Op het moment dat je je inschrijft voor een event weet je waar je naar toe wilt trainen en train je net een beetje harder. Voor veel mensen een motivatie om net een tandje bij te zetten.
Ik ben benieuwd, hebben jullie vragen over het hardlopen of behoefte aan een bepaald artikel? Laat het me weten dan verwerk ik dat in een artikel.
14 Comments
Hey Jessica,
Leuk artikel. Ik vraag mij af hoe jou interval training er uit ziet.
Groetjes laura
Goede vraag Laura, ga ik een artikel over schrijven!
[…] je goed in op het internet of win informatie in bij fanatieke hardlopers. Op Eat.Run.Love. vind je drie do’s en don’ts, tips over het kopen van de juiste hardloopschoenen en een hardloopschema voor beginners. Je […]
[…] week in mijn do’s en don’ts artikel rondom hardlopen konden jullie het weer lezen; intervaltraining is key om sneller te worden. Ik bedacht me dat er […]
Jaaaaa!!! Handige tips maar ik ben wel eens benieuwd naar voedingstips voor en na het rennen. Toch maar een hartslagmeter aanschaffen dus…
Wat lief zeg dat je me noemt! Zo is het maar net. Terwijl een aantal mensen zeiden dat ik naief was en dat het me nooit zou lukken, heb ik afgelopen week toch maar 6 kilometer nonstop aangetikt ;)
Tips waar je wat aan hebt! Ik ben van plan binnenkort een bezoekje te brengen aan de run2day voor een loopanalyse. Nu te kleine schoenen en dat is toch zonde!
Ik zou graag meer willen weten over het trainen op hartslag :)
Hi Daria, ik heb al een keer een artikel geschreven over trainen met een hartslagmeter http://www.eatrunlove.nl/trainen-met-een-hartslagmeter/
Ontbreekt daar voor jouw gevoel nog informatie of heb je nog andere vragen? Dan neem ik die mee!
Ook helemaal eens met jouw tips. Ik ben ook wel benieuwd naar voedingstips, bijvoorbeeld voor, tijdens en na het hardlopen. Op internet staan veel verschillende tips, maar ik ben er zelf nog niet helemaal uit wat goed is om voor een 10 km te eten en wat erna…
Toevallig vroeg één van de deelneemsters dat dinsdag ook! Ik ga daar een artikel over schrijven :)
Ja, die intervaltraining. Grmpf. Ik ga zo lekker op mijn drafje, maar wil wel écht wat sneller worden. Bedankt voor deze tips!
Ik ben het ook helemaal met je eens! Ik heb alleen echt een hekel aan intervaltrainingen, maar moet daar toch echt aan geloven.
Helemaal eens met je tips!!!!