Lifestyle

10 vragen aan… Madelon

posted by Jessica - Eat.Run.Love. 9 januari 2015 4 Comments
10 vragen aan madelon

Madelon is ook één van de meiden die ik leerde kennen via de Girls Love 2 Run Crew en een echte bikkel. Het kan kloppen dat je haar naam herkent, ze is namelijk oud-zwemster en uitgekomen voor meerdere Olympische Spelen. Inmiddels is ze fervent hardloopster en heeft ze de marathon van Rotterdam en New York op haar naam staan. Samen met Nienke – haar partner in crime – liepen ze deze uit in 3.50, een tijd waar ik alleen maar van zou kunnen dromen! Hoe blijft Madelon zo gemotiveerd en fit?

Madelon:
In het dagelijks leven ben ik communicatiespecialist, in deze functie probeer ik alles uit mijn passie voor sport & gezondheid te halen. Gelukkig kan ik deze passie ook kwijt @ glowmag.nl (online healhty en happy lifestyle magazine) waar ik partner en content creator ben. Als drievoudig olympiër zwemmen (1996, 2000, 2004) is sporten iets waar ik niet zonder kan. Sinds ik ben gestopt met zwemmen – al probeer ik af en toe nog wel een baantje te trekken – ben ik fanatiek aan het hardlopen, yoga’en en fitnessen.

Sporten zit in jouw bloed, wanneer werd het duidelijk dat je zo goed was in sporten dat je er topsport van besloot te maken?
Dat duurde even, want ik was geen natuurtalent. Ik ging al op jonge leeftijd met mijn broer mee naar het zwembad en ik vond het zwemmen vooral leuk. Toen ik 12 was kwam ik voor het eerst in een nationale selectie en toen werd het allemaal wat serieuzer. Vervolgens ben ik er echt in gegroeid en heb ik vooral keuzes gemaakt die me in het zwemmen verder konden helpen. Vanaf mijn 15e was ik eigenlijk alleen nog maar met de sport bezig.

Alweer 10 jaar geleden stopte je met zwemmen op Olympisch niveau, viel je toen in een zwart gat?
Ik heb gelukkig geen echt zwart gat gehad! Ik heb er van alles voor gedaan om dat te voorkomen, een studie, een nieuw huis, een baan. Maar toch als ik er nu op terug kijk, durf ik wel te zeggen dat ik er zo’n 6 à 7 jaar over heb gedaan om echt weer mijn draai te vinden. Het was een behoorlijke zoektocht om te komen tot een nieuwe invulling van mijn leven waar ik me echt goed bij voel.

10 vragen aan madelon 2

Wanneer besloot je te gaan hardlopen?
Omdat ik na het zwemmen niet echt een sportieve uitdaging had en ik al een paar jaar zoekende was, besloot ik me op te geven voor een beginnerscursus hardlopen. In januari 2011 had ik mijn eerste hardlooptraining.

Train je liever alleen of samen met iemand?
Beide! Ik vind het heerlijk om ’s morgens voor dag en dauw mijn training in mijn uppie af te werken. Ik kan daar echt van genieten, dat is mijn moment van rust. Maar daarnaast vind ik het ontzettend inspirerend om samen met iemand een lange duurloop te doen. Ik loop graag met mensen die dichtbij me staan, voor mij is het quality time met mijn (loop)vrienden!

Inmiddels heb je twee marathons op je naam staan, wat is jouw volgende uitdaging?
Ik liep in 2014 inderdaad gelijk mijn eerste en mijn tweede marathon. Ik weet zeker dat ik nog meer marathons ga lopen, maar voor 2015 heb ik een heel ander doel. In oktober ga ik samen met vrienden een ultratrail lopen in Andalusië, van 55 kilometer en bijna 2000 hoogtemeters. Daar gaat het niet om de tijd, maar het volbrengen van een bijzondere nieuwe uitdaging en het genieten van al het moois dat we onderweg gaan zien.

10 vragen aan madelon 3

Hoe bereid je je voor op een wedstrijd?
Ik neem bijna elke wedstrijd serieus, dat zit er nu eenmaal van jongs af aan in… Ik eet de avond van tevoren een veilige maaltijd met veel groenten en wat bruine rijst. Ik drink die dag ook al extra veel en leg ’s avonds al mijn spullen al klaar. Op de dag van de wedstrijd eet ik het liefst havermout met banaan en kaneel, mijn ideale hardloopontbijt!

Naast hardlopen doe je aan nog veel meer sporten, hoe vind je de balans voor jezelf?
Ik doe structureel nog aan hot yoga en fitness, vooral mijn core trainingen vind ik belangrijk. Af en toe probeer ik nog te zwemmen en doe ik wel eens een bootcamp of iets dergelijks. Balans is soms best moeilijk, omdat ik graag veel sport. Maar het is ook belangrijk om naar je lichaam te luisteren en je rust te pakken. Ik probeer zo goed mogelijk naar de signalen van mijn lijf te luisteren, maar dat blijft soms lastig!

10 vragen aan madelon 4

Misschien nog wel belangrijker, hoe motiveer je jezelf om iedere keer tot het uiterste te gaan?
Ik heb niet gauw motivatieproblemen, vooral omdat ik doe wat ik leuk vind. Ik haal zo veel plezier uit het sporten! Wat voor mij goed werkt is een doel en een plan of schema om daar naartoe te werken. Ik hou ervan om mezelf te pushen en met een doel in het vooruitzicht geeft dat een goed gevoel. Je bent dan op weg ergens naartoe. Natuurlijk heb ik ook wel eens geen zin. Maar ik geef mezelf de ruimte niet om daarover na te denken. Ik ga gewoon.

Het lijkt erop dat je alleen maar succesvol bent, heb je ook wel eens een teleurstellende ervaring gehad?
Oh jee talloze! Het succes in het zwemmen kwam me zeker niet aanwaaien en ik heb vaak teleurstellingen gehad. Nét iets niet halen na jaren werken, het internationale podium weer op 0,1 seconde missen, een zware knieoperatie één jaar voor de Spelen… Ik kan nog wel even doorgaan! Maar juist in die periode heb ik geleerd om de teleurstelling om te zetten in nieuwe motivatie. Balen, lessen trekken uit wat gebeurd is en alles omzetten in positieve bagage voor het nieuwe doel. Alle ervaringen brengen je iets om verder mee te gaan.

Wat is jouw ultieme tip voor (beginnende) hardlopers?
Stel een doel! En geniet van de weg er naartoe, die is namelijk net zo belangrijk (zo niet belangrijker!) als het doel zelf. Het is zó leuk om ergens naartoe te werken, die weg brengt je waardevolle ervaringen die je ook buiten de sport kunt gebruiken. Het vormt je. Voor iedereen werkt het anders, maar een plan, een schema en loopmaatjes kunnen je helpen op die weg.

10 vragen aan madelon 5

Misschien vind je deze artikelen ook leuk

4 Comments

Avatar
Celine 19 januari 2015 at 15:07

Inspiratie!

Reply
Avatar
Hot Yoga Place 10 januari 2015 at 22:17

Wij zijn altijd blij als Madelon bij ons Hot Yoga komt volgen. Zij is een optimistisch persoon met een warm karakter en een inspiratie voor velen. Zij straalt positieve energie uit en wij zijn trots op al haar prestaties.

Reply
Jessica - Eat.Run.Love.
Jessica - Eat.Run.Love. 11 januari 2015 at 22:34

Dat zijn nog eens lieve woorden!

Reply
Avatar
Jildou 9 januari 2015 at 10:19

WAt een ongelofelijk drive voor het sporten. Wat heerlijk dat je er zo gelukkig van wordt :) Ik wens je heel veel succes met de ultraloop. Dat klinkt fantastisch!

Reply

Leave a Comment