Lifestyle

10 vragen aan… Cynthia

posted by Jessica - Eat.Run.Love. 23 januari 2016 6 Comments
2015-12-15-15.47.081-595x595

Zoals jullie inmiddels wel weten wil ik dit jaar een racefiets aanschaffen, maar vind ik het stiekem best allemaal een beetje spannend. Toen ik zag dat Cynthia (25 jaar) – één van de grootste Nederlandse beautybloggers (Misslipgloss.nl) – in maart 2016 300 kilometer gaat fietsen in Vietnam, wist ik dat ik haar wilde vragen om mee te werken aan deze rubriek. Want; niet tot matig sportief, geen ervaring met fietsen, en 300 kilometer in een warm en vochtig klimaat fietsen, daar wilde ik meer van weten!

1 Vertel, hoe kwam je op het idee om vanuit het niets zo ver te gaan fietsen? En waarom Vietnam?

Door Plan Nederland werd ik gevraagd of ik ambassadeur wilde worden van Cycle4Girls, hun project om meisjes in Vietnam te helpen. Ik heb hier natuurlijk best even over na moeten denken: ik ben niet sportief, fiets nooit, had nog nooit op een racefiets op mountainbike gezeten – ehhhh…

Vietnam is gekozen door Plan omdat daar heel veel meisjes zijn die gediscrimineerd worden, achtergesteld worden, in gemeenschappen waar heel veel basisbehoeftes niet aanwezig zijn. Daar valt dus veel winst te behalen door geld op te halen en deze in deze basisbehoeften te steken. Ook worden projecten gesteund om tieners na school goed de arbeidsmarkt op te krijgen.

Daarnaast is Vietnam natuurlijk een prachtig land, dus 1 + 1 is twee…

2 Je hebt geen ervaring met wielrennen, hoe pak je dit grote avontuur aan?

Toen ik overwoog om mee te doen met Cycle4Girls heb ik meteen Marijn een berichtje gestuurt. Marijn is jarenlang professioneel wielrenster geweest en ik kende haar al een tijdje. Ik vroeg haar lichtelijk in paniek of ik het uberhaupt zou kunnen en of ze me wilde helpen. Op beide vragen reageerde ze super enthousiast!

Inmiddels train ik sinds oktober en dat gaat onwijs goed. Ik had mezelf voorgenomen om gewoon zoveel mogelijk en zo lang mogelijk te fietsen en daarbij naar mijn gevoel en naar Marijn te luisteren. Dat gaat geweldig. Ik vind het fietsen ontzettend leuk en kan steeds langer en steeds harder.

Schermafbeelding 2015-12-16 om 17.26.04

3 Je traint op een wielrenfiets, maar in Vietnam fiets je op een mountainbike. Waarom?

Omdat dat moest van Marijn… ;-) Nee hoor, dat heb ik natuurlijk hier en daar overlegd en ik heb voor een racefiets gekozen omdat dat gewoon veel leuker is. Je fiets makkelijker, je gaat makkelijker harder en met een mountainbike zou ik toch alleen maar op de weg fietsen. Dan liever een racefiets! Ik neem wel mijn eigen pedalen en zadel mee naar Vietnam, zodat ik lekker op die mountainbike zit. Daar is een mountainbike wel nodig omdat we veel over gravelwegen en onverharde wegen fietsen, niet zo handig op een racefiets.

4 Hoe vaak en hoelang train je nu in de week?

Ik probeer drie keer per week te fietsen, en dan een keer kort (een uur tot anderhalf) en twee keer lang (zo’n twee tot drie uur). Dat lukt niet elke week hoor, het kost veel tijd die ik niet altijd heb en daarnaast is het weer er gewoon niet altijd naar. Ik ga niet fietsen als het glad is of regent. Dat vind ik naast niet leuk ook nog eens gevaarlijk, dus ik ga alleen als het droog is. Als het koud is of waait, maakt me niet uit. Dan kan ik gewoon fietsen :-)

Meestal lukt het me wel om twee keer te fietsen, drie keer lukt vooral als ik geluk heb met mooi weer. Als het een week lang ijzelt of regent, kan ik niet fietsen. De Tacx heb ik al wel geprobeerd om binnen te trainen, maar daar heb ik niet zoveel lol van, en de lol is me toch wel het belangrijkste.

5 Doe je nog andere trainingen om eventuele blessures te voorkomen?

Ik wandel heel veel, anderhalf uur per dag, en ik doe wel eens wat rek- en strekoefeningen, maar verder eigenlijk niet.

2015-11-03 12.17.48-1

6 Het daadwerkelijke fietsen daar zal een wereld van verschil zijn met het fietsen in Nederland, hoe bereid je je daar (mentaal) op voor?

Ja, zeker! Maar ook veel leuker, omdat we een geweldig uitzicht hebben en telkens naar Plan projecten fietsen waar we allemaal minimaal €3.000 voor hebben opgehaald, en we zijn met een groep. Dus dat wordt zo leuk!

Ik bereid me daar op voor door hier vanaf nu ook wat vaker meerdere dagen achter elkaar lange afstanden te fietsen, nu neem ik altijd wel een dag rust tussendoor. Ook ben ik van plan om begin maart met Marijn mee te gaan op een #RidealongSpain fietsreis in Spanje, zodat ik even kan wennen aan de iets hogere temperaturen dan in Nederland en het vele fietsen dagen achter elkaar.

Mentaal? Ik weet dat ik het kan. Ik kan inmiddels met gemakt 60km fietsen op een snelheid van zo’n 23 km/u, en daar doen we max 75km per dag en op een tempo dat iedereen bij kan houden. We ‘mogen’ er een hele dag over doen, dus ik maak me absoluut niet druk! Ik weet dat het goed komt en dat het een geweldige ervaring wordt.

7 Wat is voor jou onmisbaar aan je fiets, of tijdens het fietsen?

Natuurlijk eten en drinken! Ik neem altijd twee grote bidons met water mee, waarvan ik dan in één een sporttablet doe. Ook gaat er altijd wat te eten mee, liefst een banaan of een ontbijtkoek of zo. Verder muziek! Ik gebruik Bose oordopjes die lekker in mijn oorschelp zitten en niet in-ear, dus heel comfortabel. Ook houd ik Strava bij, op mijn telefoon of op mijn TomTom Spark horloge. Die laatste draag ik sinds ik hem heb altijd zodat ik goed mijn hartslag in de gaten kan houden, ik fiets al snel te hard waardoor ik te hoog in mijn hartslagzones zit, dat is ook wel erg prettig om in de gaten te houden.

En natuurlijk een helm en een fijne bril!

8 De eerste keer fietsen?

Ik weet nog veel van de eerste keren dat ik ging fietsen. De klikpedalen, de dunne bandjes en dan ook nog opletten, remmen, schakelen… Het voelde echt als toen ik de eerste keer rijles had!

2015-11-11 18.45.18

9 Pas je nu ook je voeding aan op het trainen?

Niet heel erg, maar ik let vooral op wat ik eet tijdens en na het trainen. Ik zorg ook dat ik genoeg eet, daar let ik wel op, en ik probeer ook erg op mijn lijf te letten. Als ik merk dat ik honger heb, eet ik gewoon meer.

10 Wat is je favoriete maaltijd voor/na een training?

Voordat ik ga fietsen eet ik het liefst een flinke bak havermout met amandelmelk en een banaan met wat pindakaas. Na het trainen eet ik praktisch altijd Griekse yoghurt of Skyr.

In maart 2016 vindt de derde editie van Cycle4Girls plaats: een 11-daagse reis waarbij we in vier dagen 300km fietsen door het noorden van Vietnam. Iedereen die meedoet zamelt vooraf in ieder geval €3000 in voor projecten van Plan om meisjes in Vietnam een betere toekomst te geven. Vorig jaar werd maar liefst €218.000 door de deelnemers opgehaald, ongelooflijk veel!

Met de opbrengst van Cycle4Girls zorgt Plan ervoor dat kinderen in Vietnam toegang krijgen tot onderwijs, gezonde voeding en veilig drinkwater. Ook gaat er geld naar een project dat kansarme jongeren helpt toe te treden op de arbeidsmarkt. Hierbij is speciale aandacht voor meisjes omdat zij achtergesteld en gediscrimineerd worden en daarom nog minder toegang hebben tot de noodzakelijke basisvoorzieningen. Wij zetten ons samen voor Plan in voor een veilige leefomgeving waarin de meisjes kunnen opgroeien tot sterkte vrouwen.

Wil je Cynthia net als ik steunen in haar mooie uitdaging? Dat kan op deze pagina! 

Misschien vind je deze artikelen ook leuk

6 Comments

Avatar
Ingrid 23 januari 2016 at 09:54

Leuk artikel! Misschien even “zoeken en vervangen” functie aanzetten voor het woordje fiets ;) (ifest) Ik ga deze zomer ook meer fietsen dus ga je fiets avontuur volgen!

Reply
Avatar
marleen 23 januari 2016 at 10:46

haha dat viel mij ook al op, maar het lijkt erop dat zelfs in de comments het woord f-iets automatisch wordt vervangen door ifets.

Reply
Jessica - Eat.Run.Love.
Jessica - Eat.Run.Love. 23 januari 2016 at 12:30

Hi Marleen, Ingrid, ik heb net gekeken, maar bij mij staat er echt alleen “Fiets” in het artikel. Waar hebben jullie dit gezien?

Reply
Avatar
Roxanne 24 januari 2016 at 11:58

He Jess, bij mij staat er ook overal ifetsen, ipv fietsen. Er staat ook lfinke, ipv flinke. Gek he!

Reply
Manon
Manon 25 januari 2016 at 08:18

Hmm vreemd, zie idd dat het op de iPad ook staat, maar op mijn computer en telefoon (Samsung) staat het wel goed. Een Apple dingetje? Ik weet even niet wat ik er aan kan doen…

Jessica - Eat.Run.Love.
Jessica - Eat.Run.Love. 25 januari 2016 at 08:19

Hmm vreemd, zie idd dat het op de iPad ook staat, maar op mijn computer en telefoon (Samsung) staat het wel goed. Een Apple dingetje? Ik weet even niet wat ik er aan kan doen…

Leave a Comment